ΕΑΠ ... όπως είναι.

Πολύς λόγος γίνεται για το ΕΑΠ, που αποτελεί θέμα συζήτησης σε διάφορα forums εντός και εκτός διαδικτύου. Οι απόψεις πολλές φορές είναι αντικρουόμενες, παραθέτοντας επιχειρήματα τόσο οι υποστηρικτές του όσο και οι επικριτές του.
Η ουσία όμως είναι μια, Το ΕΑΠ είναι ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος και παρέχει αναγνωρισμένα πτυχία, για όσους "τυχερούς" καταφέρουν και φτάσουν ως το τέλος.
Μερικοί το θεωρούν "πανεπιστήμιο δεύτερης ευκαιρίας". Δεν είναι έτσι όμως. Είναι ένα δύσκολο πανεπιστήμιο μιας, τόσο η ύλη του καλύπτει πλήρως γνωστικά το αντικείμενο σπουδών του φοιτητή με εξετάσεις ευ' όλης της ύλης, όσο και το προσωπικό που διδάσκει (οι λεγόμενοι ΣΕΠ) είναι όλοι άτομα αυξημένων προσόντων , με βαθιά γνώση και εμπειρία του αντικειμένου τους. Καθηγητές είδη σε άλλα πανεπιστήμια ή πολυτεχνία του εσωτερικού και του εξωτερικού, αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα και συνέπεια το έργο τους και τους φοιτητές τους.

Η δυσκολία αυτού του πανεπιστημίου έγκεινται σε δύο παράγοντες.
1) Ο ένας είναι η ηλικιακή ομάδα των φοιτητών που απευθύνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας, ο μέσος όρος των φοιτητών που συμμετέχουν στα προπτυχιακά προγράμματα είναι η ηλικία των 30 χρόνων. Είναι λοιπόν λογικό, οι φοιτητές είτε να απέχουν από τη διαδικασία της εκπαίδευσης αρκετά χρόνια, είτε να έχουν αναπτύξει υποχρεώσεις, όπως δουλεία , οικογένεια, είτε , να αντιμετωπίζουν τα του καιρού μας προβλήματα όπως ανεργία και καθημερινή επιβίωση, πράγμα που τους απορροφά ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού χρόνου τους.

Η συμμετοχή στο ΕΑΠ απαιτεί ένα μεγάλο μέρος το χρόνου για μελέτη αφού αυτή γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον φοιτητή. Αν είστε νέος φοιτητής τότε θα πρέπει να επιλέξετε "σοφά" και "ποιες" αλλά και "πόσες" θεματικές ενότητες μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο "Νέος φοιτητής στο ΕΑΠ, ποιες Θεματικές Ενότητες να διαλέξω".

Βέβαια το πανεπιστήμιο παρέχει βιβλία , εγχειρίδια και ψηφιακό υλικό αλλά όχι "έτοιμη  τροφή". Ο φοιτητής θα πρέπει να ψάξει να διαβάσει  γενικά να κοπιάσει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σχολής του. Ένας λόγος που πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν στην πορεία των σπουδών τους.


2) Ο δεύτερος παράγοντας είναι η Δομή και Δυσκολίες του ΕΑΠ.
 Το ΕΑΠ ως πανεπιστήμιο για κάθε σχολή και για κάθε θεματική ενότητα παρέχει ένα όγκο ύλης.
Ο όγκος αυτός είναι ανάλογος του γνωστικού αντικειμένου της εκάστοτε ενότητας, καλύπτοντας πλήρως το αντικείμενό της ώστε ο φοιτητής να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της γνώσης.

Αυτή την εικόνα θα πρέπει να την αποδώσει μέσα από μια ή δυο το πολύ εξεταστικές στο τέλος του έτους και που αφορούν όλη την ύλη και όχι ένα μικρό μέρος αυτής. Εύκολα λοιπόν, ένας φοιτητής μπορεί να κοπεί και να χάσει μια θεματική ενότητα αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο του  παράγοντα χρόνου. Μερικές θεματικές, χαρακτηρίζονται από τους φοιτητές "εύκολες" ή "δύσκολες" αλλά σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται "έκπτωση" στη γνώση.

Συνεπώς η απόκτηση πτυχίου μέσα από το ΕΑΠ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μεθοδολογία, συνέπεια, υπομονή και πάνω από όλα σοβαρή μελέτη. Το σύνηθες που ακούμε ότι η σχολή μου δε μου 'μαθε τίποτα, στο ΕΑΠ δεν ισχύει. Θέλεις πτυχίο; θα πρέπει να κοπιάσεις. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει.

Αυτό  βέβαια που υπάρχουν είναι τα "εργαλεία" που ίσως να σε βοηθήσουν στο στόχο σου. Μπορείς να διαβάσεις σχετικά στο Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια ή το "Παλεύω" μόνος;
 
Άλλωστε η μεθοδικότητα είναι αυτή που σε ορίζει ως  γνώστη του επιστημονικού σου πεδίου και όχι απλά ένας  απαίδευτος με πτυχίο. Όποιος λοιπόν επιλέξει το ΕΑΠ για τις σπουδές του, θα πρέπει να το πάρει στα σοβαρά από την αρχή για να έχει ένα αίσιο αποτέλεσμα.

Και μετά το πτυχίο;
Διαβάστε ακόμα: Μετά το ΕΑΠ Τι;