Η μεταφορά ενός δοθέν κειμένου σε Διάγραμμα Περιπτώσεων Χρήσης είναι μια διεργασία που απαιτεί ανεπτυγμένες δεξιότητες ανάλυσης και κατανόησης των δομών του διαγράμματος. 
Για να γίνει εφικτή η ανάλυση και η δημιουργία ενός διαγράμματος, και μάλιστα σε λίγο χρόνο, θα δώσουμε κάποια βοηθητικά σημεία ανάλυσης ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε λίγο χρόνο.


Σχετικά με το κείμενο

1. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να διαβάσουμε με προσοχή το κείμενο των απαιτήσεων ώστε να κατανοήσουμε το περιεχόμενο και το τι μας ζητούν να φτιάξουμε.Το κείμενο με τις απαιτήσεις που δίνεται σε εργασίες ή στις εξετάσεις, είναι συνήθως ξεκάθαρο στο τι ζητά να υλοποιήσετε, αν και ορισμένες φορές υπάρχει μια προσπάθεια να σας μπερδέψουν, αφήνοντας κάποια «κενά» προς την υλοποίηση του.


2. Αφού έχουμε κατανοήσει πλήρως το τι μας ζητούν ξαναδιαβάζουμε το κείμενο και αυτή την φορά απομονώνουμε τα  ρήματα και τα ουσιαστικά μέσα σε αυτό.

        Α. Τα ουσιαστικά όπως "οι υποψήφιοι", "η γραμματεία", "ο διαχειριστής", "η Βάση Δεδομένων", "ο ιστότοπος"κτλ. θα αποτελούν τους χρήστες ή έστω τους πιθανούς χρήστες. Πιθανών οντότητες, με κάποια  κοινά χαρακτηριστικά να εκφραστούν μέσα από μια κληρονομικότητα. Ιδιαιτέρως προσεχτικοί για οντότητες όπως ο ιστότοπος ή μια Βάση Δεδομένων αποτελούν εξωτερικά συστήματα του λογισμικού μας. Συνήθως παρουσιάζονται στο διάγραμμα ως εξωτερικοί χρήστες.


        Β. Τα ρήματα θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τους τίτλους των Περιπτώσεων Χρήσης που θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Τα ρήματα μέσα στο κείμενο περιγράφουν "το  ποιος" και 
"τι κάνει ". Διάφοροι περιορισμοί που θέτονται ως προϋποθέσεις εκτέλεσης μιας ενέργειας  ίσως να αποτελούν αναγκαιότητα για την χρήση Extend.

3. Πιθανά "κενά" που μπορεί να τα συναντήσετε μέσα στο κείμενο ή δικές σας ιδέες που μπορεί να έχετε ώστε να διευκολυνθείτε στην υλοποίηση, τις θέτετε ως ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
Προσοχή όμως με τις παραδοχές. Δεν θα πρέπει να είναι πολλές γιατί υπάρχουν οι κίνδυνοι (Α) Να "ξεφύγετε" από το ζητούμενο (Β) να περιπλέξετε περισσότερο το διάγραμμα (Γ) να υλοποιήσετε περιττές περιπτώσεις χρήσης (Δ) να χάσετε πολύτιμο χρόνο (Ε) να μπερδευτείτε και να οδηγηθείτε σε αδιέξοδο.


Σχετικά με το Διάγραμμα.

Η σχεδίαση του διαγράμματος θα πρέπει να είναι καθαρή και ευανάγνωστη έτσι ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον αναγνώστη. Διορθώσεις και λάθη είναι φυσικό να γίνουν γιαυτό χρησιμοποιήστε μολύβι για το σχέδιό σας.

1. Χρήση Include / Extend. Θυμηθείτε ότι στα διαγράμματα Περιπτώσεων χρήσης δεν έχουμε χρονική ακολουθία. Αλλά δηλώνουν προτεραιότητα ενεργειών. Έτσι, το Include δηλώνει μια ενέργεια που υποχρεωτικά θα ακολουθήσει ενώ το Extend μια ενέργεια που απαραίτητα ή όχι προηγείται μιας άλλης.  Θυμηθείτε ότι το  βέλος σε αυτή την περίπτωση "δείχνει" προς την ενέργεια που ακολουθεί.

2. Κληρονομικότητα. Η σχέση κληρονομικότητας συνήθως χρησιμοποιείται για παρουσίαση σχέσης ιεράρχησης χρηστών του συστήματος. Ο Βασικός χρήστης ή Γενικός δίνει τις ιδιότητές του στα πιο εξατομικευμένα μέλη του. Αν αυτό σας μπερδεύει, τότε θα αναφέρουμε ότι το "παιδί" κληρονομεί από το "γονέα". Το βέλος της σχέσης "δείχνει" πάντα το "γονέα". Μερικές φορές την κληρονομικότητα την βλέπουμε και μέσα στα διαγράμματα να συνδέουν περιπτώσεις χρήσης. Καλό είναι να μην την χρησιμοποιείτε αν δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε επακριβώς, ενώ μπορείτε να την αντικαταστήσετε με Extend χωρίς απαραίτητα να θεωρείται λάθος.

3. Τέλος μην ξεχάσετε να "κλείσετε" το διάγραμμα σας μέσα σε ένα μεγάλο πλαίσιο χαρακτηρίζοντάς το με την έκφραση System : "Όνομα συστήματος"
Στην επιλογή UML-Γενικά στο κάτω μέρος της σελίδας μας, θα βρείτε χρήσιμες σημειώσεις για την UML
Αν σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μας αφήστε το σχόλιό σας.