Αν κουραστήκατε να περιμένετε τα Windows 10 και την αναβάθμιση της Microsoft για το Lumia κινητό σας τότε εδώ θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό πως να τα αποκτήσετε τώρα.



Η Microsoft με ανακοίνωσή της καθυστερεί την αναβάθμιση των Windows 10 σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναγκάζοντας αρκετούς ιδιοκτήτες Lumia να παραμένουν στα Windows8.1. Αυτό όμως δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού υπάρχει ο τρόπος να τα αποκτήσετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο μόνοι σας.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ελέγξετε αν το κινητό σας ανήκει σε αυτά που μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 10 κάνοντας μια επίσκεψη στο παρακάτω site.



Κατόπιν από το Store του κινητού σας μπορείτε να κατεβάσετε το Windows Insider app, μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να γνωρίσετε πρώτοι ότι πιο νέο κυκλοφορεί σχετικά με την microsoft και τα λογισμικά της. Η εφαρμογή απαιτεί λογαριασμό Microsoft , να εγγραφείτε στην υπηρεσία και να  αποδεχτείτε τους όρους. Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε και στο παρακάτω link.


Δεν χρειάζεται να φοβηθείτε τίποτα από τις προειδοποιήσεις  αφού ουσιαστικά έχετε να κάνετε με ένα preview τον windows.

Αφού εγκαταστήστε το Windows Insider στο κινητό σας ενεργοποιήστε την εφαρμογή... και αυτό ήταν. Πηγαίνετε στην ενημέρωση τηλεφώνου ενεργοποιήστε τη για να ξεκινήσει το κατέβασμα των Windows 10. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι θα χρειαστείτε περίπου 4GB χώρο στο κινητό σας, γι' αυτό φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε διαθέσιμα.

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη το τηλέφωνό σας θα κάνει επανεκκίνηση και εγκατάσταση του λειτουργικού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περίπου 10 με 20 λεπτά (τόσο ήταν η διάρκεια στο 925 Lumia μου). Μέσα σε αυτά τα λεπτά θα έχετε μόνο την γνωστή οθόνη με τα κινούμενα γρανάζια. Με την ολοκλήρωσή του θα γίνει επανεκκίνηση του κινητού σας και αυτό ήταν.



Ίσως κάποιες από τις εφαρμογές σας να χρειαστούν αναβάθμιση όμως δεν είναι κάτι τρομερό, αφού όταν επιλέξετε κάποια τότε αυτή αυτόματα θα συνδεθεί με το store και θα σας ζητήσει να την ενημερώσετε. Όσο αφορά την γλώσσα του κινητού σας θα παραμείνει με τις ρυθμίσεις που είχατε.

Μια σημαντική βελτίωση στα Windows 10 είναι τόσο η εμφάνιση στην Έναρξη όσο και το πληκτρολόγιο των Ελληνικών που υποστηρίζει πλέον το σύρσιμο του δακτύλου για την υλοποίηση μιας λέξης. Σίγουρα όσο ψάχνετε θα ανακαλύπτετε νέες ρυθμίσεις, αλλά αυτή την φορά τα πράγματα είναι εν τάξη.  αφού τα windows 10 διαθέτουν πιο φιλικό σχεδιασμό προς τον χρήστη.

Το νέο menu Ρυθμίσεις 

Πως εγκαθιστώ την Cortana στο Lumia


Είναι γνωστό ότι η Cortana δεν υποστηρίζει ακόμα Ελληνικά και μάλλον δεν το βλέπω να γίνετε αφού μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί καμία τέτοια πρόθεση ακόμα και από τις απλές φωνητικές εντολές του τηλεφώνου. Συνεπώς θα πρέπει να αλλάξετε Γλώσσα και την Περιοχή στο τηλέφωνό σας. Αν δεν γνωρίζεται αγγλικά και δεν θέλετε την Cortana τότε μην το κάνετε. Από την επιλογή Ρυθμίσεις επιλέξτε Ώρα και Γλώσσες (Time & Language στην παραπάνω εικόνα).
Στην επιλογή περιοχή, ορίστε Ηνωμένες Πολιτείες και στην γλώσσα Αγγλικά Ηνωμένων Πολιτειών. 
Για να ενεργοποιηθεί η αλλαγή αυτή θα σας ζητήσει επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας.
Αν σε περίπτωση που η Ελληνική γλώσσα είναι πρώτη τότε με ένα παρατεταμένο πάτημα στην οθόνη σύρετε αυτή για να γίνει δεύτερη.


Με την επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας επισκεφτείτε το κυρίως μενού και στο γράμμα C θα βρείτε την Cortana να σας περιμένει. Επιλέξτε την και καλή συνέχεια ...