Ψάχνοντας για σημάδια ζωής σε ένα από τα εξωηλιακά συστήματα που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Γη, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει στην "κατοικήσιμη ζώνη", την περιοχή όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη, τον Wolf 1061, ένα πλανητικό σύστημα που είναι 14 χρόνια φωτός μακριά.
Κινητήρια δύναμη πίσω από την έρευνα για εξωπλανήτες - πλανήτες που υπάρχουν έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο ο αστρονόμος Stephen Kane. Ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο "κυνηγούς πλανητών,"  ο Kane εστιάζεται στην εξεύρεση «κατοικήσιμης ζώνης», τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή κατάσταση στην επιφάνεια ενός πλανήτη, και αν υπάρχει αρκετή ατμοσφαιρική πίεση.

Η «κατοικήσιμη ζώνη» με απλά λόγια είναι όταν ο πλανήτης δεν  είναι πάρα πολύ κοντά ή πολύ μακριά από το άστρο του. Ένας πλανήτης που είναι πάρα πολύ κοντά, θα είναι πολύ ζεστός. Αν είναι πολύ μακριά, μπορεί να είναι πάρα πολύ κρύος και οποιοδήποτε ύπαρξη νερού θα ήταν σε μορφή πάγου.
"Ο Wolf 1061 είναι πολύ σημαντικός γιατί φαίνεται να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Είναι εξ ολοκλήρου μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Kane. Τα ευρήματα αυτά όλα εγείρουν το ερώτημα: Είναι δυνατόν να υπάρχει  ζωή στο Wolf 1061;

Κατά τα προσεχή έτη, θα υπάρξει το λανσάρισμα νέων τηλεσκοπίων, όπως το James Webb Space Telescope, το διάδοχο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, και ο Kane, θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα ατμοσφαιρικά συστατικά των εξωπλανητών  και να εξερευνήσει τι συμβαίνει τελικά στην επιφάνεια του .


IT Special Advisor