Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στους υποψηφίους του ΕΑΠ Πληροφορικής και της θεματικής ΠΛΗ24 που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό σε JAVA και την διαχείριση προγραμματιστικού έργου. Ο προγραμματισμός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη επιστήμη των υπολογιστών αφού είναι εκείνος που παντρεύει την μηχανή με τον άνθρωπο. Κάθε προγραμματιστής ακολουθεί την δική του μέθοδο συγγραφής κώδικα καθώς η συνεχόμενη ενασχόληση και η εμπειρία που αποκτά δίνει και χαράζει το "προσωπικό χαρακτήρα" στον κόσμο του προγραμματισμού.

Η δεινότητα της ανάλυσης του προβλήματος, η καθαρότητα της σκέψης αποτελούν υποκειμενικά κριτήρια και όχι επιβεβλημένες αξίες, αφού όλοι δεν έχουν την ίδια αντίληψη για τον κόσμο και για το πώς θα μπορούν να τον εξομοιώσουν σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον.

Στην Πλη 24 ο φοιτητής καλείτε να εξοικειωθεί με τον κόσμο αυτόν και να κατακτήσει την προγραμματιστική δεινότητα να τον υλοποιεί μέσα από διάφορες διαδικασίες σκέψης, παραγωγής και υλοποίησης.
Μην ξεχνάτε όμως ότι η γνώση προσφέρεται και το κατά πόσο κάποιος ή σε ποιόν βαθμό την προσεγγίζει είναι υποκειμενικό.
Εξετάζεστε στις βασικές δεξιότητες και όχι στην προγραμματιστική δεινότητα.

Βασικά θέματα.

Ανάλυση απαιτήσεων


Κατά την λειτουργία αυτή εξετάζεται η γνώση και η ικανότητα που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής να "μεταφράζει" τις απαιτήσεις σε λειτουργίες και χρήσεις του υπό κατασκευήν συστήματος. Να περιγράφει με απλά λόγια και να αποτυπώνει με τα κατάλληλα διαγράμματα κάθε προγραμματιστική ανάγκη προκύπτει. Διαγράμματα UML  Περιπτώσεων Χρήσης( Use Case ) Δραστηριοτήτων (Activiti diagram) Ακολουθίας και Καταστάσεων θα πρέπει να είναι αρκετά εξοικειωμένος.

Ανάλυση προγράμματος

Διαγράμματα κλάσεων (Class Diagram) και απεικόνιση της πραγματικότητας σε προγραμματιστικές ανάγκες,  όπως Inderface, Abstract class, Σχέσεις κλάσεων (Class reletionsip) δημιουργία πληθυκότητας, μέθοδοι και υλοποίηση αποτελούν βασικά γνωρίσματα όπως και ο πολυμορφισμός.
καθώς και η διαχείριση γνώσεων πάνω στον προγραμματισμό. Διαπέραση πίνακα( Array ,ArrayList Vector) ταξινόμηση( Sort) εύρεση (Sertch), θέματα που τα συναντάμε από τον δομημένο προγραμματισμό.

Progect Managment

Ως προγραμματιστές θα πρέπει να αποκτήσετε και όρια. Δεν μπορείτε να δουλεύετε αιώνια πάνω σε ένα αντικείμενο... Η οριοθέτηση και ο καθορισμός ορόσημων είναι επιβεβλημένος αφού και στην πραγματική ζωή ενός προγραμματιστή υπάρχουν ημερομηνίες παράδοσης έργου.
Διαγράμματα Gannt  και ΑΟΝ σας υπενθυμίζουν ότι όλα έχουν ένα τέλος, αν θέλετε να έχετε κερδοφορία, και όχι ατέρμονα Loop που οδηγούν σε αδιέξοδα. Ακόμα σας μαθαίνουν να έχετε αυτοσυγκράτηση της δημιουργικότητας σας και σας προσαρμόζουν και προσγειώνουν στην ουσιαστική "πραγματικότητα".

Μεταγλωττιστές (Compilers)

Οι μεταγλωττιστές μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε ένα πρόγραμμα πίσω από την "κουρτίνα".
Η κατανόηση των διαδικασιών μεταγλώττισης ενός προγράμματος από την Λεκτική και Συντακτική ανάλυση και μέθοδοι Αναδρομικής Κατάβασης ή υλοποίηση Αυτόματων είναι τα πρώτα στάδια απλοποίησης ενός κώδικα.
ο Υπολογισμός First και Follow , Διακοσμημένα δέντρα ανίχνευσης αποτελούν βασικά στοιχεία στην ανάλυση ενός προγράμματος και της διαδικασίας μεταγλώττισης.

Στην τελική ευθεία 

Σίγουρα έχετε διαβάσει και ίσως έχετε ολοκληρώσει την επανάληψή σας. Καιρός είναι τώρα να αξιολογήσετε τις δυνατότητές σας στο πλαίσιο των εξετάσεων.
Ξεκινήστε λοιπόν από  θέματα εξετάσεων των τελευταίων ετών. Προσπαθήστε να τα λύσετε χωρίς να γνωρίζετε την λύση τους. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα σας με τις ενδεικτικές λύσεις. Αποκλίσεις στην αντιμετώπιση μπορεί να υπάρχουν αλλά σε χαμηλά ποσοστά.
Δοκιμάστε να λύσετε θέματα στον προβλεπόμενο χρόνο. Χρονομετρηθείτε ώστε να μην αποκλίνετε από τα 30 με 35 λεπτά το θέμα. Λύστε ξανά και ξανά ένα θέμα αλλά σε κύκλους ώστε να δώσετε στον εαυτό σας το "μειονέκτημα" να ξεχάσετε την λύση. 
Ότι σας τρομάζει αντιμετωπίστε το, ώστε να είστε έτοιμοι. Μην υποτιμάτε κανένα θέμα. Άλλωστε τα "εύκολα θέματα" είναι εκείνα που στα οποία "εύκολα" οι φοιτητές χάνουν μονάδες. 
Όλη αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε την απαιτούμενη ταχύτητα στις εξετάσεις καθώς να σας δώσει την αυτοπεποίθηση ότι : "ότι θέμα και να βάλουν εγώ θα γράψω".

Καλή επιτυχία!