Μετά το ΕΑΠ Τι; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα για την απόκτηση του πτυχίου τους. Μετά τις ευχές λοιπόν της καλής σταδιοδρομίας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το κυνήγι αυτής και της καλής δουλειάς.
Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ή ΕΑΠ όπως είναι, έχει οργανώσει υπηρεσίες όπως "Το Γραφείο Διασύνδεσης" ή την υπηρεσία ΔΑΣΤΑ(Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας). Το κατά πόσο υλοποιούν το έργο τους αυτό είναι άλλο ζήτημα, δεν αφορά αυτό το άρθρο και αφήνεται στην δικιά σας κρίση.
Εδώ θα σας προτείνω  τρόπους για  το πώς μπορείτε να οπλιστείτε στην "πραγματική" εργασία, μέσα από την δική μου εμπειρία.

Μέσα σε μια τόση αυξημένη τα τελευταία χρόνια προσφορά εργασίας θα πρέπει να ξεχωρίζετε. Να λοιπόν κάποιοι τρόποι για να το πετύχετε αυτό.

1.Μεταπτυχιακό.
Μπορεί να ακούγετε τετριμμένο αλλά μια εξειδίκευση σε ένα τομέα της πληροφορικής θα σας βοηθήσει να ευστοχήσετε σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Project Management, Ασφάλεια Δικτύων, Κρυπτογράφηση Δεδομένων, Πληροφοριακά Συστήματα, είναι μερικά από πολλά θέματα μεταπτυχιακών που μπορείτε να ακολουθήσετε στον κλάδο αυτό. Βέβαια μπορείτε να ανοίξετε τους ορίζοντές σας σε θέματα οικονομίας ,Marketing, Ηλεκτρονικού Εμπορείου, Τραπεζικής κτλ. αποκτώντας μεγαλύτερη γκάμα στόχευσης.

2. Συνεχόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση
Μην επαναπαύεστε. Σπουδάσετε μια επιστήμη που πραγματοποιεί αλματώδη πρόοδο.
Συμμετέχετε σε σεμινάρια, διαλέξεις και προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σε αντικείμενα που μπορεί να ενδιαφέρουν την αγορά εργασίας και όχι μόνο εσάς.
Μείνετε ενήμεροι από επιστημονικά περιοδικά ή ακόμα και του εμπορείου, για τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης σας. Άλλωστε θα ήταν ντροπή το ανιψάκι σας να γνωρίζει περισσότερα από εσάς.

3.Ξένη /ες Γλώσσα/ες
Αν η ξένη γλώσσα που γνωρίζετε δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο επενδύστε για να την φτάσετε. Πολλά και αξιόλογα άρθρα και επιστημονικά εγχειρίδια είναι σε γλώσσες εκτός Ελληνικής. Άλλωστε σπουδάσατε μια επιστήμη που περιέχει τους περισσότερους όρους της στην Αγγλική.
Προσθέστε την επίσημη (Αγγλική) ορολογία στο λεξιλόγιο σας. Αυτοί οι όροι είναι που "παίζουν". Θα ερχόσασταν σε πολύ δύσκολη θέση, να συμμετέχετε σε συζητήσεις για αντικείμενα που γνωρίζεται, και να μην καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλούν. 
Αν από την άλλη δεν γνωρίζετε ξένες γλώσσες τότε απλά χάνετε το εισιτήριο για τις περισσότερες θέσεις στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή  αγοράς εργασίας.

4.Προγραμματισμός 
Κακά τα ψέματα, αλλά απαιτούνται γνώσεις και εμπειρία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν άτομα με εμπειρία και μάλιστα πολυετή ανάλογα με την σοβαρότητα της θέσης. Παρόλα αυτά μια πιστοποίηση γνώσης μιας γλώσσας προγραμματισμού ή περισσοτέρων,  από σοβαρούς φορείς μπορεί να σας ανοίξει το δρόμο. 
Ποια γλώσσα να μάθετε; Αυτή που θα μάθετε πάρα πολύ καλά έως άριστα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού, αλλά αυτή που θα επιλέξετε να την γνωρίζετε καλά, και να υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Παραθέτω μερικές Java, PHP, HTML, CSS, JAVAScript, C++,C#  είναι μερικές.

5.Πορτοφόλιο
Σχηματίστε το πορτοφόλιο σας. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά αντισταθμίζει την απαίτηση εμπειρίας. Ασχοληθείτε με προγράμματα που μπορείτε να φτιάξετε ή έξυπνες  εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και μερικά πρωτότυπες. Ολοκληρώστε τις με οδηγούς χρήσης και ανάλυση σχεδιασμού των εφαρμογών σας σαν να τις δίνατε σε έναν πελάτη. Αυτός ο τρόπος θα σας δώσει διπλό όφελος. Κατά πρώτων θα εντρυφήσετε περισσότερο στον προγραμματισμό και κατά δεύτερον θα έχετε να επιδείξετε "έργο".
Γνωρίζετε από τα χρόνια σπουδών σας ότι μόνο η συχνή ενασχόληση με το αντικείμενο μπορεί να βοηθήσει.

6. Φτιάξτε το Βιογραφικό σας.
Η σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος δεν είναι μια δουλεία που θα "πρέπει" να κάνετε το προηγούμενο βράδυ πριν από μια συνέντευξη.
Αποτελεί τον καθρέπτη σας και απαιτεί σοβαρότητα, εγκυρότητα και σκέψη. Μια λάθος έκφραση ή πρόταση ή ακόμα πιο σημαντικό, μια κουραστική εμφάνιση θα σας στοιχίσει. Ξεκινήστε από τα σημαντικά προς τα λιγότερο σημαντικά. Κανένας δεν θα διαβάσει ολόκληρο το βιογραφικό σας για να εκτιμήσει τις ικανότητες που περιγράφεται κάπου στην προ τελευταία παράγραφο του.
Αν δεν γνωρίζετε πως να συντάσσεται ένα βιογραφικό απευθυνθείτε σε ιδικούς. Υπάρχουν σοβαρές εταιρίες επικοινωνίας που ασχολούνται μόνο με αυτό. 
Μην εμπιστεύεστε τα προσωπικά δεδομένα σας σε sites που σας υπόσχονται βιογραφικό σε 10 λεπτά και προώθηση σε επιχειρήσεις της αρεσκείας σας. Το πιθανότερο, το βιογραφικό σας να καταλήξει σε έναν mail-server μιας επιχείρησης που ένας βαριεστημένος υπάλληλος θα το πετάξει στο κάλαθο αχρήστων. Άλλωστε εσείς  θα  υπερασπιστείτε καλύτερα τον εαυτό σας μπροστά σε μια συνέντευξη παρά ένας υπάλληλος που θα παραδώσει μια στοίβα χαρτιά σε κάποιον άλλο υπάλληλο. 

7. Μάθετε τα δικαιώματά σας
Ως απόφοιτοι ελληνικού πανεπιστημίου έχετε το δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο ως εκπαιδευτικό προσωπικό ή να συμμετάσχετε σε διαγωνισμούς του δημοσίου (ΑΣΕΠ).
Ακόμα έχετε επαγγελματικά δικαιώματα ως μηχανικοί λογισμικού, ανάλυσης σχεδίασης και υλοποίησης έργων ,  ανάληψης έργων λογισμικού, συμμετοχή σε διαγωνισμούς κτλ.

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μας και να σας έδωσε μερικές ιδέες. Δεν υπάρχουν "μαγικές συνταγές" επιτυχίας αλλά σοβαρή και στοχευμένη δουλειά. Καλή δύναμη.