Πριν από κάποια χρόνια για την φόρτωση μιας σελίδας ίσως και να περιμέναμε αρκετά δευτερόλεπτα ή ακόμα και λεπτά. Σήμερα βέβαια κάτι τέτοιο θα ήταν "καταστροφικό" για την σελίδα μας στο διαδίκτυο ή για το website μας.

Μια νέα τεχνολογία από το γνωστό  πανεπιστήμιο MIT σε συνεργασία με το εργαστήριο υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης του Χάρβαντ, ανέπτυξαν ένα σύστημα που υπόσχεται έως και 34% αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης μιας σελίδας στο internet.

Το σύστημα αυτό που ονομάζεται POLARIS, βασίζεται στο ότι μια ιστοσελίδα αποτελείται από δεκάδες διαφορετικά αντικείμενα. Πριν να εισαγάγετε μια διεύθυνση URL, το πρόγραμμα περιήγησης σας δεν ξέρει τι και πως είναι κατασκευασμένη η σελίδα σας . Όταν αρχίζει τη φόρτωση, το πρόγραμμα περιήγησης τότε "φέρνει"  τα "αντικείμενα" από το δίκτυο και  αποφασίζει πού θα τα τοποθετήσει. Αυτή η διαδικασία απαιτεί έως και 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε φορά που ένα πρόγραμμα περιήγησης πρέπει να διασχίσει ένα δίκτυο  για να φέρει ένα κομμάτι-αντικείμενο των δεδομένων.

Το POLARIS ουσιαστικά βοήθα στο "ταξίδι" αυτό του προγράμματος περιήγησης, εξηγεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ James Mickens αφού χρησιμοποιεί την "γνώση" του γνωστότερου προβλήματος της πληροφορικής του " Περιοδεύοντος Πωλητή" (Traveling Sales Problem).
Συγκεκριμένα ο   James Mickens δήλωσε,
Όταν επισκέπτεστε μια πόλη, μερικές φορές ανακαλύπτετε περισσότερες πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε πριν τον προορισμό σας. Αν κάποιος σας δώσει ολόκληρη τη λίστα των πόλεων που μεσολαβούν  από πριν, θα μπορούσατε να προγραμματίσετε την ταχύτερη δυνατή διαδρομή. Χωρίς τη λίστα, όμως, θα πρέπει να ανακαλύψετε νέες πόλεις στο δρόμο σας, οι οποίες οδηγούν σε περιττά zig-zag  μεταξύ των πόλεων.
Το POLARIS σας δίνει ουσιαστικά μια λίστα με όλες τις πόλεις πριν αρχίζει πραγματικά το ταξίδι σας. Είναι αυτό που επιτρέπει το πρόγραμμα περιήγησης να φορτώσει μια ιστοσελίδα πιο γρήγορα.
Η ομάδα ελπίζει ότι κάποια μέρα σύντομα το σύστημα θα ενσωματωθεί άμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εργαστούν για  περαιτέρω βελτιστοποιήσεις και αύξησης της ταχύτητας του internet.

Πηγή : ΜΙΤ 
 
IT Special Advisor