ΠΛΗ24: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις. Τυπολόγιο Java-UML-CONNIX-Μεταγλωττιστές

Καθώς ο καιρός των εξετάσεων πλησιάζει, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα τυπολόγιο ή κάποιες σημειώσεις στην ΠΛΗ24. Γνωρίζω πολύ καλά ότι "Java στο χαρτί" είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και βαθμούς στις εξετάσεις σας.

Επειδή λοιπόν στις εξετάσεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου δεν θα έχετε κάποιο υπολογιστή για να "γράψετε" Java καλό θα ήταν να δημιουργήσετε σημειώσεις που θα έχετε μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι εξετάζεστε στα βασικά στοιχεία της θεματικής ενότητας ΠΛΗ24 οπότε σύμφωνα με τις εργασίες σας , θα σας προτείνουμε και τα "αντικείμενα" εκείνα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

JAVA

1. Σχέσεις Κλάσεων.
Τα ονόματα τόσο στην Αγγλική όσο και στην Ελληνική γλώσσα είναι απαραίτητα. Σαφώς θα πρέπει να έχετε μαζί σας και μικρά παραδείγματα κατανοητά σε εσάς, κώδικα για την υλοποίηση τους.

2. Κατασκευαστές κλάσεων
Καμιά φορά και μάλιστα όταν είμαστε υπό πίεση της εξέτασης, το μυαλό μας παίζει άσχημα παιχνίδια. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά πιστέψτε με όταν γράφουμε Java  στο χαρτί μπορεί να ξεχάσουμε βασικά και απλά πράγματα.

3. Δημιουργία μεθόδων 
Σίγουρα όλη την χρονιά έχετε φτιάξει μεθόδους, όπως η toString() είτε εισαγωγής δεδομένων από το πληκτρολόγιο είτε διαπέρασης ενός Vector ή Array ή ArrayList. Σκεφτείτε  λοιπόν τα απαραίτητα και πάρτε τα μαζί σας.

4. Ιεραρχία κλάσεων και κλήσεις μεθόδων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε τον τρόπο που οι κλάσεις ιεραρχούνται καθώς και τον τρόπο κλήσης των μεθόδων τους. Κλασικό παράδειγμα ιεραρχίας και κλήσης μεθόδων θα βρείτε εδώ.

Extra: 
Το έξτρα θέμα θα είναι αυτό που είτε δεν έχετε δουλέψει φέτος ή αυτό που δυσκολευτήκατε να λύσετε. Συνεπώς, για το κυνήγι του παραπάνω βαθμού, δείτε νήματα και interface καθώς και θεωρητικά ερωτήματα για την JAVA όπως "Τι είναι το JDK αρχείο?"

UML

Σχετικά με την UML θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα τα διαγράμματα και τον τρόπο ή τις διαφορές σχεδιασμού τους. Για παράδειγμα θυμηθείτε ότι στο Διάγραμμα Περιπτώσεων Χρήσης το πώς σχεδιάζουμε μια "εξωτερική" περίπτωση χρήσης ή ότι εγκλωβίζουμε όλες τις ΠΧ σε ένα πλαίσιο με όνομα system. Μην ξεχνάτε το προς τα πού δείχνουν τα βέλη include και extent. Βασικά διαγράμματα : Διάγραμμα Περιπτώσεων Χρήσης, Διάγραμμα Ακολουθίας.
Extra: Διάγραμμα Ευρωστίας, και Καταστάσεων.

ICONNIX 

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Φαντασία και έτοιμους τύπους υπολογισμού καλό θα είναι να τους έχετε μαζί σας.
Extra: Σχεδιασμός και υπολογισμός ΑΟΝ ή διαγράμματος Gantt.

Μεταγλωττιστές

Θεωρείτε εύκολη ενότητα και θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε από τις πρώτες επιλογές στις εξετάσεις και να ξεμπερδεύετε άμεσα με αυτή. Βασικά στοιχεία του γνωστικού πεδίου είναι ο υπολογισμός First , Follow, η Αναδρομική κατάβαση, Αποδιαφοροποίηση Γραμματικής, και υπολογισμός LL1.
Extra: Δένδρα Ανίχνευσης, Διακοσμημένα Δένδρα.

Το βασικό στοιχείο όταν ετοιμάζουμε ένα τυπολόγια ή σημειώσεις είναι ο φοιτητής να ασχοληθεί ο ίδιος με την δημιουργία του. Και αυτό γιατί:
1ον. Αναγκάζεται να διαβάσει
2ον. Μόνο αυτός γνωρίζει τα κενά και τις αδυναμίες του.
3ον. Η αξιολόγηση της βαρύτητας κάθε γνωστικού αντικειμένου είναι υποκειμενική.
Τέλος μην ξεχνάτε τον κώδικα από εργασίες ή παλαιότερα θέματα τελιών εξετάσεων (τα 2-3 έτη) και την γενική συμβουλή επιτυχίας... Καλή προετοιμασία = βλέπω σε μετρήσιμο χρόνο τα περισσότερα θέματα παλαιότερων εξετάσεων.

Καλή μελέτη και επιτυχία!

IT Special Advisor