Με αφορμή την τελευταία κλήρωση και ανάδειξη των νέων υποψηφίων φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τους εκλεγέντες φοιτητές.

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά οπότε και θα πρέπει να έχετε επιλέξει και την /τις Θεματική/κες Ενότητα/τες που θα παρακολουθήσετε. Το σύνηθες πρόβλημα που παρουσιάζεται στους νεο-εισαχθέντες φοιτητές είναι η επιλογή των Θεματικών Ενοτήτων καθώς και ο αριθμός αυτών. Προτού δώσουμε την δικιά μας πρόταση για το ποιες θεματικές ενότητες να διαλέξετε, θα πούμε δύο λόγια για την δομή των σπουδών και τις δυσκολίες της  .

Ο συμβατικός χρόνος φοίτησης είναι τα 4 έτη (με επιλογή 3 ενοτήτων την χρονιά), που το κάθε ένα περιλαμβάνει 3 Θεματικές Ενότητες. Η εμπειρία των φοιτητών έχει δείξει ότι υπάρχουν 3 "μαξιλαράκια" που θα πρέπει να ξεπεράσετε για την ομαλή συνέχεια των σπουδών σας, την ΠΛΗ12, ΠΛΗ20 και ΠΛΗ30 στο 1ο, 2ο, και 3ο έτος αντίστοιχα. 

Όποιος ξεπέρασε αυτές τις ενότητες κατά ένα ποσοστό 80% οδηγήθηκε σε πτυχίο
Δεν αναφερόμαστε το 4ο έτος σπουδών μιας και εκεί ο φοιτητής έχει να επιλέξει από ενότητες επιλογής αναλόγως τις δεξιότητες και την κατεύθυνση που επιθυμεί να έχει.

Ως πρωτοετής φοιτητής έχετε να διαλέξετε μια ή περισσότερες από τις θεματικές:
- ΠΛΗ 10,  Εισαγωγή στην Πληροφορική 
- ΠΛΗ 11,  Αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού
- ΠΛΗ 12,  Μαθηματικά για  Πληροφορική Ι
Αναλόγως την προγενέστερη εμπειρία σας, δηλαδή αν έχετε ασχοληθεί ξανά με των προγραμματισμό σε C, ή αν έχετε "δουλέψει" μαθηματικά τουλάχιστον επιπέδου 3ης Λυκείου, τότε μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία θεματικές ενότητες.

Συνεπώς θα πρέπει να αξιολογήσετε τις δικές σας δυνάμεις. Όποιος και να είναι ο αριθμός των ενοτήτων βασικό στοιχείο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι μέσα στην χρονιά κάθε ενότητα περιλαμβάνει και 4 γραπτές εργασίες, που απαιτούν κατανόηση και  εμπέδωση της ύλης, καθώς και κατά ουσία πρακτική εφαρμογή της σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα μελέτης.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς ακολουθούν οι εξετάσεις εφ' όλης της ύλης που αυτό πρακτικά σημαίνει επαναλήψεις, διάβασμα και συνεχόμενη εξάσκηση.

Οι εναλλακτικές προτάσεις μας για επιλογή των θεματικών ενοτήτων είναι :

ΠΛΗ10 με την προϋπόθεση να γνωρίζετε C
     ΠΛΗ11 με την προϋπόθεση να γνωρίζετε SQL
     ΠΛΗ12 με την προϋπόθεση να γνωρίζετε μαθηματικά

ΠΛΗ10 με την προϋπόθεση να γνωρίζετε C
     ΠΛΗ11 

ΠΛΗ10
     ΠΛΗ12 με την προϋπόθεση να γνωρίζετε μαθηματικά

ΠΛΗ10 αν δεν γνωρίζετε τίποτα από όλα τα αντικείμενα. 

Όπως και να'χει και όποιο αριθμό ενοτήτων και να επιλέξετε θα πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα την γνωριμία με την ύλη σας ώστε αν έχετε "κενά" να μπορείτε να τα καλύψετε μέσα σε ένα "χαλαρό" πρόγραμμα μελέτης.

Μέσα στο blog θα βρείτε χρήσιμα άρθρα ανά ενότητα, pdf, βιβλία και συνδέσμους στην Βιβλιοθήκη ώστε να βοηθηθείτε στην επιλογή ή στην μελέτη σας.

Καλή αρχή λοιπόν και καλή δύναμη!

Διαβάστε ακόμα: Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια ή το "Παλεύω" μόνος;