Το διαστημικό σκάφος της NASA, Cassini πραγματοποιεί αυτές τις μέρες μία από τις τελευταίες αποστολές που έχουν ανατεθεί στον πλανήτη Κρόνο για την εξερεύνηση των δακτυλίων του και της ατμόσφαιρά του.

Τελευταίες εικόνες του στάθηκαν στη Γη στις 2 και στις 3 Δεκεμβρίου είναι εντυπωσιακές παρουσιάζοντας το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και το εξαγωνικό σχήμα των αερίων ρευμάτων που παρουσιάζει εκεί.

Αυτή είναι και η αρχή του τέλους μιας ιστορικής εξερεύνησης που με τόλμη έγινε γύρω από τον μεγαλειώδη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.  Στη συνέχεια το Cassini θα πραγματοποιήσει μία μεγάλη βουτιά στα δαχτυλίδια του Κρόνου δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μελετηθούν οι εξωτερικοί δακτύλιοι του πλανήτη και θα παραμείνει εκεί στέλνοντας πληροφορίες και δεδομένα για τη σύνθεση τους καθώς και φωτογραφίες από το φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα. Αυτήν την διαδικασία θα ακολουθήσει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Έκτοτε το Cassini θα πραγματοποιήσει μία μεγάλη βουτιά ανάμεσα στον πλανήτη και στο εσωτερικότερο των δακτυλίων του στις 26 Απριλίου όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς την ατμόσφαιρα του Κρόνου στέλνοντας δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση της μέχρι να χαθεί το σήμα του.

Το Cassini ξεκίνησε το 1997 για το σύστημα του Κρόνου και τα φεγγάρια του και έχει συμβάλει σε πολλές ανακαλύψεις συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας ιστορικής ανακάλυψης  του υπόγειου ωκεανού στο φεγγάρι του Εγκέλαδο όπως και για τις θάλασσες από υγρό μεθάνιο στο φεγγάρι του Τιτάνα

IT Special Advisor