eoppep-apaksiosi-tis-plhroforikis
Την έντονη και δημόσια διαμαρτυρία της, εκφράζει Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο, για τη συνεχιζόμενη απαξιωτική στάση όλων των εμπλεκομένων συναρμόδιων φορέων σχετικά με την αναγνώριση της Πληροφορικής ως αυτοτελούς Επιστήμης. 

Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν να κάνουν με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πιστοποιημένων από τον ΕΟΠΠΕΠ, αποφοίτων ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, ειδικοτήτων Πληροφορικής.
Συγκεκριμένα τα επαγγέλματα του Τομέα Πληροφορικής  ανήκουν στην κατηγορία επαγγελμάτων για την άσκηση των οποίων δεν είναι απαραίτητη η κτήση τίτλου σπουδών.

Με άλλα λόγια, οι αρμόδιοι του ΕΟΠΠΕΠ αξιολόγησης για τα επαγγελματικά περιγράμματα και δικαιώματα, σε κατηγοριοποίηση που έχουν ανακοινώσει απαξιώνουν την Πληροφορική, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί μια επαγγελματική ασχολία που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας, ούτε ότι αποτελεί μία επαγγελματική απασχόληση για την οποία απαιτείται τεκμηρίωση κατοχής των απαραίτητων γνώσεων σχετικά με την άσκησή τους.

Κατέληξαν να υποβαθμίσουν την Πληροφορική ακόμα και ως επαγγελματική δραστηριότητα, αγνοώντας κατάφωρα την επιστημονική της διάσταση ακόμα και τις σχετικές με την Πληροφορική δεξιότητες για τις οποίες απαιτείται απλώς κάποια πιστοποίηση - ακόμα κι αυτές υποβαθμίζονται σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΕΠ.

Σύμφωνα με την παρούσα κατηγοριοποίηση του ΕΟΠΠΠΕΠ, η Πληροφορική όχι μόνο δεν εντάσσεται στην Α’ κατηγορία επαγγελμάτων, “Επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον”, αλλά ούτε καν στη Β’ κατηγορία, “Επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται η τεκμηρίωση κατοχής των απαραίτητων γνώσεων για την άσκησή τους”.
Δηλαδή ο ΕΟΠΠΕΠ θεωρεί ότι η Πληροφορική δεν είναι τίποτα περισσότερο από χόμπι ή κάτι ανάλογο, που δεν απαιτεί κανενός είδους τυπική Παιδεία που να συνοδεύεται από αντίστοιχο τίτλο σπουδών ως αποδεικτικό των γνώσεων αυτών, για οποιαδήποτε σχετική επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. συμμετοχή σε έργα δημοσίου), όπως περιγράφεται η Γ’ κατηγορία, “Επαγγέλματα για την άσκηση των οποίων δεν είναι απαραίτητη η κτήση τίτλου σπουδών” (μαζί με στυλίστες, διακοσμητές, κτλ).
Επειδή μας αφορά όλους μας :

IT Special Advisor