eaphelp.blogspot.gr fake-news
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιπροπαγάνδας, γνωστής ως EastStratCom, είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας των τελευταίων 16 μηνών που γίνεται σε 18 ευρωπαϊκές γλώσσες – μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
Πόσο σίγουρος είστε πως οι ειδήσεις που διαβάζετε είναι διασταυρωμένες, έγκυρες και επουδενί κατευθυνόμενες; Η σωστή απάντηση είναι πως δεν μπορείτε. Η τραγική αλήθεια είναι πως ούτε καν οι δημοσιογράφοι πλέον μπορούν να είναι τελείως σίγουροι. Πλέον η παραπληροφόρηση είναι πολύ πιο συστηματική, οργανωμένη, καλύτερα χορηγημένη από την πληροφόρηση και δη την ενημέρωση.
FakeNews

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των μεταναστών και του ελλείμματος της δημοκρατίας με ευθύνη της Ανγκελα Μέρκελ και των υπόλοιπων ευρωπαϊστών ηγετών όπως ο Εμανουέλ Μακρόν».

Θα μπορούσε να συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση το πνεύμα των 3.000 κρουσμάτων παραπληροφόρησης που ψάρεψε η ειδική ομάδα κρούσης της ΕΕ στο πέλαγος του Διαδικτύου και αποδίδει στο Κρεμλίνο. Η ψαριά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αντιπροπαγάνδας,  EastStratCom, είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας των τελευταίων 16 μηνών που γίνεται σε 18 ευρωπαϊκές γλώσσες – μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Οι άνθρωποι της EastStratCom παρατήρησαν ότι η πολλή προπαγάνδα γίνεται σε χώρες που έχουν φέτος εκλογές – την Ολλανδία που στήθηκαν ήδη οι κάλπες, αλλά και τη Γαλλία και τη Γερμανία που ακολουθούν. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη Corriere della Sera, τη βρώμικη δουλειά δεν κάνουν μόνο προπαγανδιστικά σάιτ, μικρά τηλεοπτικά δίκτυα, μπλόγκερ και χάκερ, αλλά και κρατικά μέσα ενημέρωσης με αιχμή του δόρατος το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και τον μιντιακό όμιλο Russia Today. Ο σκοπός είναι να περνάνε αυτές οι ειδήσεις στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ώστε να αμφισβητείται ακόμη λιγότερο η αλήθεια τους.

Προϊόν προπαγάνδας, για παράδειγμα, ήταν τόσο η είδηση ότι η Ιρλανδία σκεφτόταν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έξοδό της από την ΕΕ (είχε μεταδοθεί λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία) όσο και το βίντεο που κυκλοφόρησε στην Ολλανδία την περίοδο του δημοψηφίσματος για τη σύνδεση ΕΕ – Ουκρανίας και υποστήριζε ότι σε περίπτωση νίκης του «Ναι» η χώρα της τουλίπας θα γινόταν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ως προς τα πρόσωπα, στο στόχαστρο έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο Εμανουέλ Μακρόν – την περασμένη εβδομάδα κάποιοι χάκαραν τον ιστότοπο της βελγικής εφημερίδας Le Soir ανεβάζοντας άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο ανεξάρτητος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας. Στόχος παραμένει ασφαλώς και η Γερμανία με το πεδίο εφαρμογής της προπαγάνδας να γίνεται η ίδια η Ρωσία. Κάπως έτσι, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν μονοψήφιο ποσοστό, ενώ το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» υποτίθεται ότι ξεπερνάει το 30%.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση έχουμε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Μάλλον γι’ αυτό η τασκ φορς ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των «διαφορετικών ευαισθησιών», όπως το θέτει κομψά η ιταλική εφημερίδα, που έχουν οι «27» απέναντι στη Μόσχα. Με άλλα λόγια, λατρεύουν κι αλλού το «ξανθό γένος».
Θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις μας; εγγραφείτε τώρα