black hole
Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη μοριακή μαύρη τρύπα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν εξαιρετικά φωτεινό παλμό ακτίνων Χ για να μετατρέψουν ένα άτομο από ένα μόριο εν συντομία σε ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής μαύρης τρύπας.

Σε αντίθεση με μια μαύρη τρύπα στο διάστημα, το άτομο με ακτίνες Χ δεν τραβάει την ύλη από το περιβάλλον του προς τα μέσα από τη δύναμη της βαρύτητας, αλλά τα ηλεκτρόνια με το αυξημένο ηλεκτρικό του φορτίο - προκαλώντας το μόριο να εκραγεί μέσα στο μικρότερο κλάσμα του δευτερολέπτου.


Η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάλυση βιομορίων χρησιμοποιώντας λέιζερ ακτίνων Χ. Η μελέτη βασίστηκε στα άτομα του ιωδίου και μεθυλίου. Μια εξαιρετικά έντονη δέσμη ακτίνων Χ χτυπά τόσα πολλά ηλεκτρόνια από το άτομο του ιωδίου (δεξιά) έτσι ώστε να τραβά τα ηλεκτρόνια της ομάδας το άτομο του μεθυλίου (αριστερά) σαν μια ηλεκτρομαγνητική εκδοχή μιας μαύρης τρύπας, πριν τελικά εκτοξευτούν προς τα έξω.

molecular black hole

Η ομάδα της Santra στην CFEL κατάφερε για πρώτη φορά να περιγράψει αυτές τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και σε θεωρητικούς όρους. Αυτό έγινε εφικτό από ένα νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. "Δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που αυτό το πείραμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, έχουμε ακόμη μια αριθμητική περιγραφή της διαδικασίας", επισημαίνει ο  Sang-Kil Son από την ομάδα της Santra, υπεύθυνος της ομάδας που ανέπτυξε το πρόγραμμα στον υπολογιστή. "Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μελέτες που χρησιμοποιούν λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρόνιων, διότι δείχνουν λεπτομερώς τι συμβαίνει όταν παράγονται βλάβες από ακτινοβολία".

Πηγή: Science